Kilogrami shitet për 1,000 euro, dhe gjenden në Maqedoni!

Shpërndaje

Ajo njihet që nga koha e Egjiptianëve të lashtë, Romakëve dhe Grekëve, por u zbulua vetëm në shekullin e 19-të!

Vonesa e tij midis kërpudhave nuk e pengonte atë që menjëherë të merrte titullin mbretëror në mesin e kërpudhave të familjes. Frutat me aromë të fortë, dalluese, në të zezë apo të bardhë, në një madhësi midis dy dhe tetë centimetra, të fshehur nën sipërfaqen e tokës dhe vetëm në vende të rralla. Duket sikur ata i ngjajnë patateve dhe shijojnë si një përzierje djathi dhe qepë të vjetër

Nën tokë ata jetojnë në simbiozë me rrënjën e një barishte apo peme, dhe gjithashtu varet nga aroma e tyre. Ka rreth 70 lloje të tartufit. Tartufi i zi është i regjistruar në Maqedoni, që është në Mariovë, Stogovë dhe Kumanovë. Qentë të trajnuar përdoren për të gjetur këtë kërpudhë të rrallë, dhe një prej tyre kushton 5,000 euro. Një kilogram i kësaj kërpudhe nëntokësore kushton 1 000 euro.

Është e vështirë të gjesh, sepse rritet ekskluzivisht në furra të egra dhe nuk mund të kultivohet artificialisht. Përveç kushteve të veçanta të mbarështimit, truffles kanë aromë unike që vjen me një përzierje të shiut dhe tokës së paprekur, e cila i jep një kontakt të veçantë çdo vakt me të paktën gram zhardhok këpurdhash.

Përveç vlerave gastronomike, truffles janë gjithashtu shumë të shëndetshme, sepse ato rivendosin qelizat e trurit dhe forcojnë trupin./skopje24.mk

Loading...