Nis në Shkup Samiti i parë Digjital për Ballkanin Perëndimor

Shpërndaje

Takimi i parë digjital i Ballkanit Perëndimor, ka mbledhur së bashku Kryeministrat dhe ministrat përgjegjës për agjendën digjitale nga Ballkani Perëndimor (BP), pjesëmarrësit e Procesit të Berlinit të BE, Komisionin Evropian (KE), Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC).

Samiti Digjital, si një nga komponentët e Integrimit Digjital të Planit Shumëvjeçar të Veprimit të Zhvilluar në Zonën Ekonomike Rajonale në Ballkanin Perëndimor, është parashikuar si një ngjarje vjetore që synon të kombinojë përpjekjet ekzistuese dhe të zhvillojë rekomandime për bashkëpunimin e ardhshëm midis ekonomive të rajonit, duke u fokusuar në temat thelbësore të ndërtimit të një të ardhme digjitale: Besimi, siguria, e-qeveria, industria, shoqëria dhe ekonomia.

Samiti u hap me panelin e Kryeministrave të Ballkanit Perëndimorë për integrimin e rajonit në tregun digjital paneuropian, pasuar nga prezantimi dhe pasqyrimi politik ministror i studimit rajonal mbi ndikimin e digjitalizimit në prosperitetin e Ballkanit.
Në hapjen e samitit, kryeministri Zoran Zaev shprehu kënaqësi të madhe që të organizojë samitin e parë rajonal për Ballkanin Perëndimor, i cili do të fillojë epokën e integrimit digjital të rajonit.

“Revolucioni Digjital do të heqë kufijtë gjeografikë. Kjo prirje globale ekonomike ofron mundësi të mëdha që duhet të përdorim. Ajo prek të gjithë qytetarët tanë, të rinj dhe të vjetër, duke e bërë ekonominë tonë dhe rajonin globalisht konkurrues. Teknologjitë e reja do të krijojnë vende pune, prosperitet ekonomik, me aftësi të reja, ide kreative dhe të freskëta. Nëse duam të krijojmë të ardhme për ne dhe për fëmijët tanë, nuk mund të humbasim integrimin digjital. Ajo mund të arrihet më së miri nëpërmjet bashkëpunimit rajonal, një mjet i pazëvendësueshëm për progres të përbashkët “, tha kryeministri Zaev.

Komisionierja Evropian për Ekonominë dhe Shoqërinë Digjitale Marija Ivanova Gabriel falënderoi Kryeministrin Zaev për pritjen e këtij Samiti të parë Digital në rajon duke shtuar se transformimi digjital i shoqërive tona na kishte sjellë bashkë në Shkup sot.
“Digjitalizimi, pa dyshim, është një nxitës i madh i ndryshimit dhe përparimit. Unë jam e angazhuar personalisht për të pasur qytetarët në qendër të veprimit tonë dhe për të përfituar nga revolucioni digjital. Është një mundësi që të mos humbasësh. Ne jemi të bindur se duhet të ecim së bashku në këtë rrugë – BE dhe Ballkani Perëndimor, pasi digjitalizimi nuk bën përjashtime. Është një element integral i Ballkanit Perëndimor që të përfitojë nga kjo aftësi dhe mundësi e shtuar, e parashikuar nga strategjia e re e zgjerimit të BE-së dhe Plani Shumëvjeçar i Veprimit për një Zonë Ekonomike Rajonale. Unë dhe ekipi im po punojmë shumë për të dhënë integrimin digjital të rajonit “, tha ajo.

Sekretari i Përgjithshëm Goran Svilanoviç, i cili dha një fjalim të rëndësishëm dhe moderoi një panel të Kryeministrit, shprehu kënaqësinë për 1 në serinë e ardhshme të Samiteve Dixhitale në rajon, që shënon momentin në implementimin e MAP MAP, të miratuar nga udhëheqës vitin e kaluar në Trieste, në fushën e digjitalizimit.

“Digitalizimi dhe teknologjitë e reja lëvizin shumë shpejt, duke ndryshuar të gjitha shoqëritë dhe mënyrat për të cilat mendojmë dhe punojmë. Ky Samit Dixhital pa dyshim tregon gatishmërinë e rajonit për të marrë këtë sfidë, duke u mundësuar ekonomive të tyre të konkurrojnë në skenën globale dhe duke ofruar mundësi të shumta tërheqëse për qytetarët e tyre. RCC mbetet e angazhuar për ta parë këtë proces, duke mbështetur rajonin në integrimin e saj digjital “, ka thënë ai.

Afër 800 pjesëmarrës dhe 50 folës pritet të marrin pjesë në panelet e ndryshme gjatë dy ditëve të ardhshme, duke mbuluar katër platforma kryesore tematike: 01 Aftësitë digjitale – një kapacitet bashkëpunues, i koordinuar dhe i synuar për aftësitë dixhitale; 02 Besimi dhe siguria – partneritetet rajonale dhe ndërkombëtare për një hapësirë të hapur të hapur dhe të hapur; 03 Rrjetet dhe shërbimet mjedisore digjitale, lidhshmëria dhe qasja – kushtet e duhura kornizë për lidhjen digjitale në Ballkanin Perëndimor; dhe 04 Ekonomia digjitale dhe shoqëria – drejt një Ballkani Perëndimor të digjitalizuar: Përmirësimi i performancës digjitale dhe konkurrencës digjitale të rajonit.

Një pjesë integrale dhe e rëndësishme e Samitit është Digital EXPO, e cila do të mbledhë deri në 50 kompani në industrinë digjitale nga rajoni dhe më gjerë, duke shfaqur produktet dhe shërbimet e tyre inovative për publikun dhe duke krijuar lidhje me partnerë potencialë nga qeveria dhe sektorët e biznesit.

Njëkohësisht me ngjarjen kryesore, është një kamp fillestar, i parashikuar si një ngjarje anësore, ku themeluesit, sipërmarrësit, investitorët dhe ekspertët nga Ballkani Perëndimor do të kenë një mundësi për të shkëmbyer ide dhe përvoja.

Loading...