A duhet të vrasim merimangat në shtëpitë tona? Një entomolog thotë “JO” dhe shpjegon pse!

Shpërndaje

“E di që mund të jetë e vështirë të bindeni, por më lejoni të provoj: Mos vrisni merimangën tjetër që shihni në shtëpinë tuaj. Pse? Sepse merimangat janë një pjesë e rëndësishme e natyrës dhe e ekosistemit tonë të brendshëm”.

Kështu e fillon shkrimin e tij Matt Bertone, Entomolog në North Carolina State University, përcjell Telegrafi.

Sipas tij, njerëzit duan të mendojnë se banesat e tyre janë të izoluara në mënyrë të sigurt nga bota e jashtme, por shumë lloje të merimangave mund të gjenden brenda.

“Disa janë të bllokuar aksidentalisht, ndërsa të tjerë janë vizitorë afatshkurtër. Disa lloje gëzojnë edhe ambientin e madh të brendshëm, ku jetojnë me lumturi jetën e tyre dhe bëjnë më shumë merimanga”.

Siç thotë Bertone, pothuajse të gjitha që takoni nuk janë as agresive as të rrezikshme – dhe ato mund të ofrojnë shërbime për ju, duke ngrënë insektet – disa madje hanë merimangat tjera.

“Kolegët e mi dhe unë zhvilluam një studim vizual të 50 shtëpive të Karolinës së Veriut për të inventarizuar vetëm cilët merimanga jetojnë nën kulmet tona. Çdo shtëpi e vetme që vizituam ishte shtëpia e merimangave”.

Madje, siç thotë ai, megjithëse janë grabitqarë të përgjithshëm, të prirur për të ngrënë çdo gjë që mund të arrijnë, merimangat rregullisht kapin dëmtuesit dhe madje edhe insektet që mbartin sëmundje – për shembull, mushkonjat.

“Është e natyrshme të kesh frikë nga merimanga. Ata kanë shumë këmbë dhe pothuajse të gjitha janë helmuese – megjithëse shumica e specieve kanë helm shumë të dobët për të shkaktuar probleme në njerëz, nëse mund të shpojë lëkurën tonë”.

Bertone thotë se edhe vetë entomologët mund të bien pre e frikës ndaj tyre.

“Unë njoh disa kërkues të merimangave që kapërcenin frikën e tyre duke vëzhguar dhe duke punuar me këto krijesa interesante. Nëse ata mund ta bëjnë, ashtu mundeni ju!”.

Dhe për fund, eksperti i tyre thotë se merimangat në të vërtetë preferojnë për të shmangur njerëzit; ne jemi shumë më të rrezikshëm për to se anasjelltas.

“Nëse me të vërtetë nuk mund ta përballosh atë merimangë në shtëpinë tënde, apartament, garazh ose kudo, në vend që ta shkatërrosh, përpiquni ta kapni dhe ta lëshoni jashtë. Do të gjejë diku tjetër për të shkuar, dhe të dyja palët do të jeni të lumtur me rezultatin”.

Loading...