Muhamedi: Zaev konfiskon paturpësisht trashegiminë historike iliro-shqiptare

Shpërndaje

Nga, Nijazi Muhamedi

Lutja e Zaevit drejtuar Bartolomeut për ta njohur autoqefalinë e kishës ortodokse maqedonase si Justiniana Prima, paraqet një agresion barbar mbi trashëgiminë e civilizimit moral e material iliro-shqiptar…!
Justiniana Prima ka qene Primatia e kishave ilire (ose Argjipeshkvia) e kishave ilire)qe e ngriti Justiniani i Pare ne vendlindjen e tij afër Scupit ne Dardani, që e shpall kryeqytet te Dardanisë.
Përpjekje për ta konfiskuar Justiniana Prima dhe vendndodhjen e saj kanë bërë serbët me Caricin Gradin e tyre afër Nishit dhe bullgarët herë duke e vendosur në Qustendil, herë në Ohër. Ndërkaq, se kjo është dëshmuar historikisht se ka qenë kryepeshkopate (term kishetar ortodoks për Argjipeshkvinë ,term kishetar katolik) iliro-dardane e faktojnë shume studime, por ne veçanti edhe një studim i një gjeografi shume te njohur te oborrit mbretëror te Francës, i cili me porosi dhe i paguar nga mbreti e boton hulumtimin e tij shkencor mbi Justinianen e Pare si kryeargjipeshkvi e kishave ilire në vendlindjen e Ilirianit me vulë, Justiniani i Parë…

 

Loading...