Rajoni

Më shumë se 96 mijë femra në Beograd s’kanë të dashur

Shpërndaje

Të paktën 96.647 gra në kryeqytet nuk kanë partnerë, dhe disa nga arsyet për këtë janë se burrat migrojnë më shpesh, të rinjtë po vdesin dhe gratë migrojnë në kryeqytet në numër të madh.

Edhe pse mesatarisht çdo vit 1.5 për qind e fëmijëve lindin më shumë se vajzat, kryeqyteti i Serbisë është i mbushur me gra beqare.

Nëse do të vëzhgonim kryeqytetin përmes shifrave, do të gjejmë se në Beograd janë 96.674 gra më shumë se meshkujt.

Sipas të dhënave të Sekretariatit për Administratë – Departamenti i Statistikave, gra ka 52.8 përqind, dhe seksi më i fortë është “vetëm” 47.2 përqind. Sipas analizës së këtij institucioni, bazuar në një sondazh përfaqësues nga viti 2016, aktualisht ka 1,724,000 njerëz në Beograd. Prej këtij numri, 910.337 janë femra dhe 813.663 janë burra.

Sipas demografit Vladimir Nikitoviq, ky shpërpjestim midis burrave dhe grave në praktikë shpjegohet lehtësisht. Dallimi në numrin e burrave dhe grave ndikon në faktin se zonjat mesatarisht jetojnë më gjatë se burrat. Megjithatë, migrimi është një faktor shumë i rëndësishëm, raportoi “Blic”.

“Njerëzit që janë më shpesh, në kërkim të punës dhe një jete më të mirë, vendosin të ndryshojnë vendbanimin e tyre. Në shumicën e rasteve, ata shkojnë jashtë vendit”, shpjegon Nikitoviq.

Sipas ekspertëve të Institutit të Shkencave Sociale, një faktor i rëndësishëm që ndikon në shpërpjesëtimin e burrave dhe grave është se meshkujt e rinj kanë më shumë gjasa të vdesin në vitet e tyre të reja.

Nga janari deri në prill 2018, pikërisht 8.429 qytetarë vdiqën në Beograd. Në të njëjtën kohë, u lindën 5,882 foshnje. Megjithatë, për dhjetë vitet e fundit, migrimi artificial nga brendësia, numri i banorëve të kryeqytetit është rritur me mbi 220,000 banorë të rinj.

Loading...