Opinione

Orkestra pa dirigjent 

Shpërndaje

Shkruan: DAIM ILJAZI

Zonja,zotërinj,katundarë  e qytetarë,

     Jemi duke kaluar nëpër do labirinte  dhe gjendemi në udhëkryq të polarizimeve të mëdha. Jemi në situatë shumë delikate me shumë të panjohura. Cdo potez  i gabuar i kësaj partie shahu mund të na kushtojë me mat pozicion.Prandaj duhet të kemi  kujdes edhe ndaj refleksit më të vogël sepse mund ta humbim ekuilibrin.Shumë pak e kemi ndjenjën e pergjegjësisë. Në shtetet euro-perëndimore sidomos te politikanët kjo ndjenjë është mjaf e stërholluar.Për lëshime,gabime  për mos realizime të premtimeve jepen dorëheqje të parevokueshme. Ne  shpesh herë dëgojmë filan Ministri i filan shtetit evropjan, për 1% alkohol gjatë vozitjes  ka dhëne dorëheqje,ose per korupcion te vogël,nepotizem ose për  donjë lëshim pse eshte vonuar ne mbledhje të Qeverisë ose në Parlament japin dorëheqje. Poashtu, Ministri  gjerman  i mbrojtes vetëm pse bashkeshortja e tij e  perdori veturën zyrtare gjer te frizeri,ai nesër jep dorëheqje. Pse treni ne japoni ështe vonuar 2 minuta , Ministri i transportit jep dorëheqje.Ky është manifestim I shpirtit demokratik intelektual dhe njerëzor.Tek neve si duket kjo përgjegjësi mungon. Mendojmë se  jemi të lidhur për karrige e fotelje  dhe për gamime dhe deshtime shumë të medha nuk jepen dorëheqje xhentlmene si në perendim.Bile nëse  dikend e sygjeron për gabime e dështime ose të dorëhiqet,menjiherë e ben armik, për atë person ose grup politik bëhesh ,,persona non grata,,Për tu cuditur??Ja ne cfar gjendje jemi katandisur. Prej tri partive politike jemi bere 6,me tendencë që numri të shtohet.Bile tani cdo parti ka fillue me bë edhe nga dy krahë e frakcione.Është perca populli, është përca xhemati.Në këtë rast cdo grup akuzon grupin tjetër për tradhëti.Tani është bërë mode që  tradhëtarët e patriotët të promovohen në cajtore dhe kafene,në oda të burrave, duke pir ,,agër caj,, e  duke pirë birra Peje apo Shkupi,e duke mos pasur konsideratë për asgjë  se në cfar gjendje eshtë katandisur populli.Askund ne botë nuk ndodh që  politika të behet ne  këso mjedise dhe për fat të keq kjo gjendje na paraqitet me dekasda e shekuj. Këtë  gjendje të  antivlerave, me së miri e përshkruan Fan Noli ne 5 anarhitë e shqiptarëve.Cpo ngjet sot me ne?? Lesh arapi është bërë cdo send. A ju kujtohet se cfar ka deklaru Ambasadori amerikan ne Tirane se  sa i dëshpruar është  atje. Po edhe ambasdorja amerikane  para  dy vitesh tha se Qeveria e Kosoves e ka ,,dhi,,.

 Përjetojmë ekstazë në sharje e përgojime,kursë fort pak e shofim mjegullën e rëndë mbi kokë e  përditshmëria  është shndërua në letargji. Në Delfi të Greqisë, nga epoka antike e gjer më sot  qëndron epitafi filozofik i principit  të ndividualitetit të mirëfillt human,,Gnoti Sauton,,-Njife vetvehten,,.Pra individi yne duhet  të arrijë ne gjendje ,,arete,, të përjton ,,katarzis siritualis,ku do të gërshtoheshin, urtësia, intelektualizmi i  vërtetë, bujaria, profesionalizmi,vetëdija, përgjegjesia  dhe e mira. Pa këto koncepte nuk mund te flasim për demokraci ose  per vlera te mirëfillta.Nëse cdo individ e njef dhe e mat vehten në mënyrë reale,aty lind  esenca  dhe logjika e individit për të marë pozita serioze në shoqëri ose në të kundërtën hyjme në anarko-liberalizëm. Pra kemi fillu ti ngjajmë një orkestri pa dirigjent me gitara,violina dhe cifteli të pa akorduara.Nëse  nuk përmiresohemi,atëhereë mund të arijmë ne një fazë tjetër te primitivizmit anarhik. Është një  dukuri e cuditshme tek ne. Kur intelektualët tanë qortohen apo shahen për cështje partiake apo ideologjike,nuk flasin me vite,fabrikojnë trillime e shantazhe primitive,armiqësohen,kurse te popujt  perëndimor eshtë krejt ndyshe. Fan Noli I madh në moshen 40 vjecare sëmuret shumë rëndë në Amerikë.Mjekët i sygjerojnë operacion urgjent.Por operacioni kushtonte 80.000 dollar.Ai kishte vetem 5000 dollare dhe filloi te mbledh edhe nga diaspora jonë atje. Por memsi i bëri 9000 dollar.S kisht nga të kërkon edhe 70.000 dollar.Më në fund ju drejtua me letër Mbretit Zog,kundërshtarit politik. Në Tirane ,shume Ministra e keshilltarë  te Mbretit Zog e kundërshtuan dhe kategorikisht e refuzuan. Më në fund Mbreti vet vendosi.Do ti dërgojmë këtë shumë te hollash  që i kërkon Noli,se edhe Noli është shqiptar,intelektual më i madh se ju disa Minitra të mi,ky  i duhet kombit tonë,pa dallim se jemi kundërshar politik e ideologjik. Edhe Faik Bey Konica, duke qenë Ambasador I Shqipërise në Amerike,disa  here e ka kritiku  qeverisjen  e Mretin Zog,por ai nuk e ndëroi nga posti. E ka cmue lartë intelektualizmin,erudicionin e tij mencurine  e ketij kolosi të madh që neve gati një shekull e lam në haresë.Pra  ështe koha e fundit ta shlyjmë xhelozine ballkanike nga shirti yne dhe ti përparojmë raportet demokratike në mes neve dhe me këso vlera të nisemi për Unionin  evropjan.Zoti na ndihmoft e na bekoftë.

Loading...