Kujdes kur shtrëngoni kravatën! Ja pse…

Shpërndaje

Në verë priremi të veshim rroba më të rehatshme dhe të lehta për t’i bërë ballë të nxehtit, por ka nga ata që, në zyrë, kanë zakon ose detyrim të veshin një kostum dhe kravatë.

Kini kujdes, megjithatë, sepse kjo e fundit, nëse është shumë e ngushtë rreth qafës, mund të zvogëlojë rrjedhjen e gjakut në tru. Kjo është zbuluar nga një studim i Universitätsklinikum Schlesëig-Holstein në Kiel, Gjermani, botuar në revistën Neuroradiology.

Për studimin, 30 djem të shëndoshë, me një moshë mesatare prej 24 vjeç, u ekzaminuan, duke i ndarë ato në dy grupe. Njëra kishte një lidhje, me një nyje Ëindsor, tjetra jo gjatë një rezonance magnetike tomografike.

Të dy grupet i ishin nënshtruar tre skanimeve me kohëzgjatje prej 15 minutash secila.

E para ishte me kravatë të lirshme rreth qafës me një jakë të hapur, e dyta me jakë dhe kravatë të ngushtë deri në një pikë që shkaktonte një siklet të lehtë dhe e treta përsëri me jakë të lirshme dhe kravatë.

U zbulua se rrjedha e gjakut cerebral u ul mesatarisht me 7.5%, pasi lidhjet ishin të shtrënguara dhe vazhduan të mbesin mesatarisht 5.7% edhe pas lidhjes së liruar. Të gjithë, përveç 2 prej pjesëmarrësve që mbanin lidhjen e ngushtë kishin një rënie në rrjedhën e gjakut cerebral.

Ndërsa në grupin e kontrollit mesatar, rrjedha e gjakut cerebral është rritur pak gjatë rezonancës së dytë magnetike. Duhet të merren parasysh edhe disa kufizime të studimit, pasi një numri i vogël i njerëzve kanë marrë pjesë.

Loading...