Ata që flenë pak, janë të dëmshëm për ekonominë zvicerane

Shpërndaje

Pesë deri dhjetë ditë pune në vit humbin ata që nuk flenë mjaftueshëm.

Sepse atëherë sëmuren më shpesh ose janë më pak efikas.

Privimi nga gjumi ju bën të sëmurë dhe joproduktiv. Punonjësit e lodhshëm shkaktojnë kosto të larta ekonomike në Zvicër.

Vetëm për këtë arsye, kompanitë duhet të kenë interes për të ndihmuar në gjumë punonjësit e tyre, përcjell albinfo.ch.

“Kam probleme gjumi”. Në Zvicër çdo person i tretë e thotë këtë. Psikologu i punës, Theo Wehner, i quan pasojat nga mungesa e gjumit “katastrofike”.

Profesori i ETH-së për psikologjinë industriale, Theo Wehner, ka hapur një ekspozitë gjumi më 18 nëntor. Ajo mund të shihet deri më 24 mars 2019 në Qendrën e Kulturës «Vögele” në Pfäffikon (Schwyz).

Në Zvicër ka një numër të menaxherëve dhe politikanëve, të cilët thonë në publik, ata kanë fjetur për një natë vetëm tri, katër ose pesë orë, si ish-shefi i “Credit Suisse”, Brady Dougan, këshilltarja federale, Jacqueline Badran, president FC Sion dhe biznesmeni Christian Constantin ose ish-këshilltari federal, Christoph Blocher.

Arianna Huffington po lufton për më shumë gjumë për vite me radhë. Themeluesja e gazetës online “Huffington Post” ishte aksidentuar nga puna jashtë orarit në tryezën e saj. Me paraqitjet e panumërta dhe një libër mbi këtë temë (“Revolucioni i gjumit”), ajo përpiqet të tërheqë vëmendjen për rëndësinë e gjumit.

Në një intervistë me Bloomberg, ajo thotë: “Është një gabim i madh të jesh më i suksesshëm gjatë tërë kohës. Të gjitha hulumtimet dëshmojnë të kundërtën”.

Kompanitë zvicerane humbin deri në 4.5 milionë ditë pune në vit. Ekonomia zvicerane shpenzon 5-8 miliardë franga në vit.

Dikush që flen më pak se 6 orë në natë ka për të humbur në një vit rreth 5 deri në 10 ditë pune në krahasim me dikë që fle 7-9 orë, thotë Marco Hafner për SRF, përcjell albinfo.ch.

“Përveç kësaj, mungesa e gjumit rrit rrezikun e vdekjes me 13 për qind”, përcjell albinfo.ch.

Theo Wehner rekomandon kompanitë që të jenë më të kujdesshme nëse kanë fjetur mirë punëtorët e tyre.

Loading...