Ndalohen shamitë në shkollat fillore në Austri

Shpërndaje

Qeveria e krahut të djathtë të Austrisë ka paraqitur një projekt-ligj në Parlament për të ndaluar shamin e kokës për vajzat nën moshën 10 vjeçare në shkollat ​​fillore, duke planifikuar ta zbatojë atë pa mbështetjen e opozitës në një ‘veprim simbolik’ për ta mbrojtur atë nga “sulmet” dhe për ta mbrojtur kulturën kryesore të vendit.

Ndalimi, i cili do të përfshijë shkolla private në të gjithë vendin, gjithashtu parashikon një gjobë prej 440 euro (455 dollarë) ose dy javë burg për prindërit që shkelin ndalimin.

Ndalimi do të hyjë në fuqi në vitin 2019 nëse kalon nëpër Parlament.

Ministri i Transportit Norbert Hofer tha në një konferencë shtypi pas takimit të Këshillit të Ministrave të mërkurën se qeveria kishte dërguar projektligjin në partitë opozitare.

Hofer tha se nuk do të bëhen negociata me opozitën përpara votimit të projektligjit në parlament, duke e thirrur opozitën që të votojë në favor të tij.

Partia kryesore Social Demokratike (SPO) dhe Austria e Re dhe Forumi Liberal (NEOS) thanë se projektligji duhet të vlerësohet tërësisht.

Qeveria po planifikonte të zbatonte projektligjin si një dekret kushtetues duke marrë shumicën e dy të tretave të parlamentit, por për shkak të qasjes së opozitës, projektligji është planifikuar të kalojë vetëm nga votat e partnerëve të koalicionit.

Pas zgjedhjeve në vjeshtën e vitit 2017, Partia Konservatore e qendrës së djathtë (OVP) e udhëhequr nga Kancelari Sebastian Kurz, udhëheqësi më i ri në Evropë në moshën 32 vjeç dhe Partia e Lirisë së Lart Right (FPO) formuan një qeveri koalicioni.

Një numër i madh organizatash joqeveritare, gazetarë dhe aktivistë, veçanërisht komuniteti mysliman që jetojnë në Austri, e kanë kundërshtuar dhe e kanë dënuar ndalimin, duke thënë se shkel lirinë fetare dhe përbën diskriminim.

Austria është shtëpia e rreth 700,000 mijë myslimanëve, duke përfshirë 300,000 mijë me origjinë turke. Shumë prej tyre janë shtetas austriakë të dytë ose të tretë të familjeve turke që migruan në vend në vitet 1960.

Mes frikës së përhapur nga kriza e refugjatëve dhe terrorizmi ndërkombëtar, partitë e krahut të djathtë të Austrisë propozuan disa masa të diskutueshme, duke përfshirë kontrolle të rrepta mbi xhamitë dhe shoqatat muslimane dhe menjëherë mbylljen e tyre në rastin e një aktiviteti të dyshimtë.

Në tetor të vitit 2017, Austria shkoi përpara me një ndalesë për mbulimin e fytyrës, e cila pengon njerëzit që të fshehin fytyrën e tyre në të gjitha vendet publike, duke përfshirë edhe objektet e transportit.

Loading...