Përse unaza e martesës vendoset në dorën e majtë?

Shpërndaje

Në pjesën më të madhe të botës, unaza e martesës mbahet në gishtin e katërt të dorës së majtë.

Por a e keni pyetur ndonjëherë veten përse? Apo nga ka ardhur kjo traditë?

Në fakt gjithçka nisi përpara se mjekësia shkencore të zbulonte sesi funksionon sistemi i qarkullimit të gjakut.

Në shekullin e 16, njerëzit besonin se një enë gjaku në gishtin e katërt të dorës së majtë shkonte drejtpërdrejt në zemër.

Për shkak të dorës së majtë dhe lidhjes me zemrën, iu vendos emri përshkrues “vena amoris”, që nga latinishtja përkthehet vena e dashurisë.

Bazuar në këtë emër, “ekspertët” e fushës se martesës thanë se do të ishte kuptimplotë që unaza e martesës të mbahej pikërisht në këtë gisht.

Për një çift të martuar, padyshim që kjo është një formë sublime e shprehjes së dashurisë për njëri – tjetrin.

Megjithatë, ky nuk është rasti për shumë vende dhe kultura të tjera, pasi nuk janë pak ata që zgjedhin ta mbajnë unazën në gishtin e katërt të dorës së djathtë.

Loading...