3000 franga për të lindur fëmijë në Zvicër

Shpërndaje

Në një përpjekje për të rritur lindjet, pjesa italiane e Zvicrës po paraqet një bonus prej 3000 franga për të pasur një fëmijë. Duke filluar nga viti 2019, kantoni Ticino në Zvicrën jugore, do të ofrojë shpërblim për prindërit e fëmijëve të sapolindur ose të sapo-adaptuar. Për të marrë këtë shpërblim, nuk familja nuk 110 000 franga në vit, shkruan “Swissinfo.ch”.

“Duke pasur fëmijë, duhet të jetë një gëzim, jo një barrë”, është shprehur Paolo Beltraminelli, drejtori i shëndetit dhe mirëqenies së Ticino-s, përcjell albinfo.ch.

Në Ticino kishte më shumë vdekje 3230 se sa lindje 2774 në vitin 2017. Gjithashtu vitin e kaluar, Ticino kishte lindshmërinë më të ulët në mesin e 26 kantoneve zvicerane: 7.8 lindje për 1,000 banorë, përcjell tutje albinfo.ch.

Në krahasim, norma ishte 11.6 në Appenzell Inner Rodos, ndjekur nga afër nga kantonet Cyrih (11.4) dhe Gjenevë (11.1).

Ticino bashkohet me nëntë kantone të tjera zvicerane që tashmë ofrojnë një bonus për njerëzit që kanë fëmijë. Në Luzern, Zvicrën Qendrore, Schwyz dhe Uri, si dhe në Fribourg, Jura dhe Neuchâtel – prindërit marrin CHF 1.000-CHF 1.500. Shkalla është deri në 3.000 franga në Gjenevë, Valais dhe Vaud.

Sidoqoftë, shpenzimet për fëmijët janë shumë të shtrenjta. Përkujdesja ditore private, për shembull, mund të jetë nga 60 deri në 150 në ditë, në qytete si Bernë dhe Cyrih, përcjell albinfo.ch.

Por, ligji federal parashikon se fëmijët duhet të marrin 200 franga për fëmijët nën moshën 16-vjeç dhe 250 franga për moshën 16-25 vjeçare, përveç nëse fëmijët vetë fitojnë mbi 28.200 franga një vit.

Disa kantone janë më bujarë; Valais, për shembull, jep CHF375 ​​dhe CHF525, respektivisht në muaj.

Loading...