LSDM mbledh nënshkrime që kryeparlamentari Xhaferi të thirrë përsëri Parlamentin

Shpërndaje

Sipas Rregullores së Punës së Parlamentit, duhet të mblidhen nënshkrimet e të paktën 20 deputetëve, gjë që nuk është një detyrë e vështirë për partinë në pushtet, por nuk është një garanci që kryeparlamentari do të pranojë të caktojë një seancë të parlamentit të shpërbërë.

Deputetët e LSDM-së janë duke mbledhur nënshkrime për të aprovuar Kryetarin e Kuvendit Talat Xhaferi për të mbledhur Parlamentin.

Të paktën 20 nënshkrime duhet të mblidhen, por nuk është e garantuar që Xhaferi të thërrasë seancën. Ai ka deklaruar vazhdimisht se parlamenti nuk ka mandat të mblidhet përsëri dhe të marrë vendime. Prandaj, kjo përbërje parlamentare nuk konfirmoi vendimin e parë të Presidentit Stevo Pendarovski për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme.

Sipas informacioneve tona, Xhaferi është njoftuar me iniciativën e deputetëve të LSDM-së, por deri më tani ai nuk ka qenë në gjendje të mbledhë seancë, pavarësisht se sa nënshkrime do të mblidhen.

Burime të LSDM-së sqarojnë se do të ishte mirë që parlamenti të mblidhej, ndër të tjera, për të siguruar kontrollin mbi vendimet e qeverisë teknike. Siç theksohet, është e paimagjinueshme që një demokraci parlamentare të funksionojë për një kohë kaq të gjatë, praktikisht, pa parlament, kështu që tani nuk ka njeri që të ratifikojë marrëveshjet e huasë të kërkuara nga Qeveria në mënyrë që të merret me pasojat ekonomike të krizës koronavirus. Sidoqoftë, një nga arsyet kryesore për të provuar mbledhjen e parlamentit është të konfirmosh dy vendimet e Pendarovski për të shpallur gjendje të jashtëzakonshme 30-ditore.

Pas seancës së fundit të Këshillit të Sigurimit, kreu i shtetit vuri në dukje Xhaferi dhe deputetët se ata nuk po takohen, megjithëse, siç tha ai, ata ende po marrin një pagë për funksionin dhe asnjëri prej tyre nuk ka kërkuar parashtrim. Pendarovski gjithashtu tha se ai do të marrë përgjegjësi dhe do të marrë një vendim të ri që deklaron gjendje të jashtëzakonshme, pasi shëndeti publik ishte më i rëndësishëm për momentin sesa kufizimet ligjore.

Nëse parlamenti nuk mblidhet, kushtetuta lejon presidentin të deklarojë gjendje të jashtëzakonshme. Sidoqoftë, parlamenti duhet të aprovojë vendimin posa të plotësohen kushtet për seancë.

Sot, Partia e Majtë paraqiti iniciativë në Gjykatën Kushtetuese për të anuluar vendimin e dytë për përcaktimin e ekzistencës së gjendjes së jashtëzakonshme të miratuar nga Pendarovski. Një nga argumentet për këtë është se, në përputhje me Kushtetutën vendimi që përcakton ekzistencën e gjendjes së jashtëzakonshme është e vlefshme për maksimum 30 ditë. Kjo, sipas tyre do të thotë që presidenti brenda këtyre tridhjetë ditëve mund të marrë, për shembull, tre vendime nga 10 ditë secila ose gjashtë vendime nga 5 ditë secila, por që ai nuk mund të marrë në mënyrë arbitrare dhe vullnetare një vendim të ri pas skadimi i maksimumit të përcaktuar për tridhjetë ditë.

Loading...