KurioziteteTop Lajme

Zbulohen monedhat e mbretit anglez ku shkruhej, “Nuk ka Zot përveç Allahut”

Shpërndaje

Kjo monedhë unike mbart mbishkrimin offa rex, duke treguar se është bërë për Offa, mbretin e Mercia (mbretëroi 757–796).

Dizajni është kopjuar drejtpërdrejt nga një monedhë dinari e bashkëkohësit të Offa-s, kalifit Abasid al-Mansur (ah 136-58 / ad 754-775). Është kopjuar mjaft ngushtë për të identifikuar jo vetëm sundimtarin, por edhe datën e monedhës nga e cila u kopjua ky model, e cila u lëshua në ah 157 (ad 773–74). Sidoqoftë, është e qartë që prerësi nuk dinte arabisht, pasi gabime të vogla janë futur në mbishkrimin arab, i cili është i përmbysur në lidhje me emrin dhe titullin e Offa.

Monedha u regjistrua për herë të parë në një sallë shitjeje në Romë dhe mund të jetë gjetur atje. Mund të ketë qenë një dhuratë për papën nga Offa, pasi mbreti Mercian i kishte premtuar t’i dërgonte atij 365 monedha ari çdo vit. Nëse monedha ishte pjesë e një dhurate të tillë diplomatike është ironike që mbishkrimi i kopjuar arabisht përfshin deklaratën se ‘nuk ka Zot tjetër përveç Allahut’, pjesë e shehadetit (deklarata islame e besimit).

Zgjedhja e një dinari islamik si model për monedhën e artë të Offës nuk duhet të interpretohet si një tregues i besimeve fetare të Offës, pasi prova të tjera nuk lënë asnjë dyshim se ai ishte i krishterë. Monedha ndoshta pasqyron rëndësinë e dinarit të arit në tregtinë ndërkombëtare. Ishte monedha dominuese në Mesdhe dhe frymëzoi rivendosjen e monedhave të arit në Evropën Veriore.

Loading...